Väitös (tuotantotalous): DI Maria-Elisa Männistö

Aika

8.12.2023 klo 10.15 - 14.15
DI Maria-Elisa Männistö esittää väitöskirjansa ”Collective sensemaking during the early phases of working group identity creation. Walking the sustainability talk” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 08.12.2023 klo 10.15 (Turun yliopisto, Agora luentosali XXI, Turku).

Vastaväittäjänä toimii professori Saku Mantere (McGill University, Kanada) ja kustoksena apulaisprofessori Oskar Karlström (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen. Väitöksen alana on tuotantotalous.

Väitöstä voi seurata etänä osoitteessa https://utu.zoom.us/j/61213417505

Väitöskirja yliopiston julkaisuarkistossa: https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-9557-8 (kopioi linkki selaimeen).

***

Tiivistelmä väitöstutkimuksesta:

Vastuullisuusjohtamisen haasteet organisaatioissa kietoutuvat kiihtyvän luontokadon myötä resurssiniukkuuden ympärille. Länsimaisessa talousjärjestelmässä ja työelämässä vallinnut jatkuvan kasvun logiikka on yksiselitteisesti kestämätön. Organisaatiot etsivät nyt kiihtyvällä vauhdilla uusia toiminta- ja tuotantomalleja luodakseen kestävää arvoa yhteiskunnassa siirtyessään kohti vastuullista rajallisuuden logiikkaa. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan vastuullisuustyöryhmän ensihetkiä ja esitetään prosessimalli ryhmäidentiteetin muodostumisesta. Vastuullisuustyöryhmän ensihetket ovat kriittisiä, sillä ne synnyttävät sen eettisen ja normatiivisen perustan, jonka varassa useiden organisaatioiden vastuullisuusstrategiatyön käytäntöön toimeenpano pitkälti lepää.

Puheesta tekoihin on pitkä matka ja ilman riittävää toimeenpanovaltaa työryhmien toimijuus jää näennäiseksi. Vastuullisuustyöryhmä kohtaakin heti elinkaarensa alkuvaiheessa organisaatiosysteemin valtarakenteiden ja sitä ympäröivän organisaatiosysteemin normien muutostyön haasteet. Nämä jäävät vastuullisuusstrategiaa ylätasolla laadittaessa piileviksi. Valta on organisaatiossa suurelta osin piilevää varjo-organisaation ja osin näkymättömien intressiristiriitojen takia. Tähän saakka meillä on ollut valitettavan vähän empiiristä tietoa sitä kohtaan, miten työryhmää koossa pitävä ja sen toimintaa määrittelevä ja kannatteleva ryhmäidentiteetti syntyy. Tutkimukseni tulosten avulla voidaankin ymmärtää paremmin vastuullisuustyöryhmien perustamisen haasteita sekä tukea niiden ohjaamista ja johtamista suhteessa sen toimintaympäristöön.

Tässä tutkimuksessa keskitytään tutkimaan, miten vastuullisuustyöryhmä navigoi ja vakiinnuttaa asemansa organisaation strategisten tavoitteiden, ensisijaisten sidosryhmien odotusten (mukaan lukien kestävyyskysymyksiin liittyvät paradoksaaliset odotukset), emotionaalisten reaktioiden ja niukkojen resurssien kohdentamisen keskellä sen perustamisvaiheessa.

Tutkimukseni tulosten mukaan vastuullisuustyöryhmän identiteetin muodostuminen on iteratiivinen prosessi, jossa tietoiset kognitiiviset mielenmallit kietoutuvat yhteen sosiomateriaalisen ympäristön toimijoiden tiedostamattomien kognitiivisten ja emotionaalisten prosessien kanssa. Lisäksi tutkimuksessani on tunnistettu erilaisten tolkuntekemisen (engl. sensemaking) luokkien asteittainen esiin tuleminen ja siirtymävaiheet ryhmäidentiteetin luomisen aikana yksilötasolta ryhmätasolle. Lisäksi tässä tutkimuksessa olen luonut yksityiskohtaisen koodikirjan, joka viitoittaa kollektiivisen tolkuntekemisen ja ryhmäsuhteiden tutkimusta käyttäytymisstrategian alalla. Työryhmien johtamiselle ja ohjaamiselle löytyy myös yksityiskohtainen työryhmän käynnistämisen rakennekuvaus niiden työskentelyn käynnistämisen työvälineeksi. On aika siirtyä vastuullisuuspuheesta tekoihin.