Väitös (tietojärjestelmätiede): KTM Teemu Birkstedt

KTM Teemu Birkstedt esittää väitöskirjansa ”Governing artificial intelligence: from ethical principles toward organizational AI governance practices” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 22.11.2024 klo 12.00 (Turun yliopisto, Turun kauppakorkeakoulu, LähiTapiola-sali, Rehtoripellonkatu 3, Turku).

Vastaväittäjänä toimii professori Patrik Mikalef (Norwegian University of Science and Technology, Norja) ja kustoksena professori Matti Mäntymäki (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen. Väitöksen alana on tietojärjestelmätiede.

Väitöskirja yliopiston julkaisuarkistossa: https://www.utupub.fi/handle/10024/179166 (kopioi linkki selaimeen).

***

Tiivistelmä väitöstutkimuksesta:

Tekoälyjärjestelmillä on hyvät mahdollisuudet edistää innovaatioita eri aloilla, esimerkkeinä automaattisesti toimivat ajoneuvot, älykkäät henkilökohtaiset avustajat ja edistynyt robotiikka. Kasvava tietoisuus tekoälyyn liittyvistä riskeistä ja tarve mukauttaa tekoälyjärjestelmät inhimillisiin ja yhteiskunnallisiin arvoihin ovat johtaneet eettisten kehysten ja sääntelytoimien kehittämiseen. Tekoälyä koskevat säädökset edellyttävät nykyisten syrjimättömyys- ja yksityisyyslakien ohella tekoälyn hallintaa riskien hallitsemiseksi, vaatimustenmukaisuuden varmistamiseksi sekä liiketoiminnan etiikan ylläpitämiseksi.

Väitöskirja pyrkii tutkimaan organisaatioiden erilaisia lähestymistapoja tekoälyn hallintaan ja tarkastelemaan, miten eettiset periaatteet ja säädökset muunnetaan strategisiksi päätöksiksi, prosesseiksi ja käytännöiksi organisaatiossa. Väitöskirja koostuu neljästä artikkelista.

Artikkeli I on systemaattinen kirjallisuuskatsaus, joka analysoi käsitteellisen ymmärryksen ja tekoälyn hallinnan määritelmien puutteita ja ehdottaa kehitysalueita tekoälyn hallinnalle. Artikkeli II tarjoaa empiirisen näkökulman siihen, miten organisaatiot kääntävät eettiset periaatteet käytännöiksi esittelemällä neljä keskeistä käytäntöä. Tekoälyn hallinnalle ei ole ollut selkeää määritelmää organisaatioiden käytössä. Artikkeli III esittelee määritelmän ja sijoittaa tekoälyn hallinnan laajempaan yrityskontekstiin. Artikkelissa IV tarkastellaan tekijöitä, jotka vaikuttavat tekoälyn hallinnan lähestymistapoihin organisaatioissa, jotka tarjoavat tekoälyavusteisia palveluja korkean vastuuriskin aloilla.

Tutkimus pyrkii tarjoamaan sekä tutkimustietoa että tietoa organisaatioiden käytännöistä niiden kehittäessä tekoälyn hallinnan käytäntöjä huomioiden eettiset periaatteet, sääntelyn sekä muiden ulkoisten sidosryhmien paineet. Tutkimus tuottaa puuttuvia määritelmiä tekoälyn hallinnalle, asemoi sen laajempaan kontekstiin sekä esittelee tekoälyn hallintaa tukevia viitekehyksiä
Viestintä