Väitös (sukupuolentutkimus): FM Ella Poutiainen

Aika

9.11.2024 klo 12.00 - 16.00

FM Ella Poutiainen esittää väitöskirjansa ”Feminismin henki? Naisten voimaantuminen ja yhteiskunnallinen muutos 2010-luvun feminiinisessä henkisyydessä” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa lauantaina 09.11.2024 klo 12.00 (Turun yliopisto, Arcanum, Aava- luentosali, Arcanuminkuja 1, Turku).

Yleisön on mahdollista osallistua väitökseen myös etäyhteyden kautta: https://echo360.org.uk/section/3c3b0091-d932-46b5-b2e6-1f8ee6d49cb6/public (kopioi linkki selaimeen).

Vastaväittäjänä toimii professori Terhi Utriainen (Helsingin yliopisto) ja kustoksena professori Anu Koivunen (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen. Väitöksen alana on sukupuolentutkimus.

Väitöskirja yliopiston julkaisuarkistossa: https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-9879-1 (kopioi linkki selaimeen).

Uutinen väitöksestä.

***

Tiivistelmä väitöstutkimuksesta:

Ella Poutiainen tutkii väitöskirjassaan feminiinistä henkisyyttä eli naisille suunnattua henkisyyttä, jossa korostetaan naiskehoa ja feminiinisyyttä. Tutkimus pureutuu erityisesti siihen, että vaikka naisten voimaantuminen ja yhteiskunnallinen muutos ovat näkyviä teemoja feminiinisen henkisyyden parissa, sen suhde feminismiin on ristiriitainen ja jännitteinen.

Tutkimus edistää vuoropuhelua uskontotieteiden ja sukupuolentutkimuksen välillä ja kyseenalaistaa sekulaareja feministisiä tulkintoja naisten henkisyydestä. Näiden valossa naisten henkisyys on tulkittu eri tavoin epäpoliittiseksi ja epäonnistuneeksi feminismiksi: joko pinnalliseksi ja yksilökeskeistä voimaantumista korostavaksi nykyajan populaarifeminismiksi tai vanhanaikaiseksi kulttuurifeminismiksi, jossa ei ole sijaa sukupuolen moninaisuudelle. Poutiaisen väitöskirjatutkimus osoittaa feministisen keskustelun sokeita pisteitä nostamalla esiin sen taipumuksen ohittaa henkisyys.

Tutkimus paljastaa, etteivät feminiinisen henkisyyden harjoittajat ole sokeita yhteiskunnallisten ongelmien rakenteellisuudelle. Sen parissa voi havaita myös yhteiskunnallista toimijuutta ja kritiikkiä. Feminismistä otetaan kuitenkin tietoisesti etäisyyttä sen sekulaarien perusolettamuksien ja siihen liitettyjen negatiivisten mielikuvien vuoksi. Samalla feministiset puhetavat ja käytännöt ovat epäsuorasti läsnä feminiinisessä henkisyydessä, ja toisinaan sen parissa kuvitellaan henkisempää feminismiä. Tutkimus osoittaa myös, että sukupuolen asettaminen henkisen harjoituksen kohteeksi kutsuu feminiinisyyden ihmettelyyn ja kokemiseen. Samalla se sekä uusintaa että haastaa erilaisia, uusia ja vanhoja feminiinisyyden ihanteita ja tapoja ymmärtää naiseus.

Tutkimus valaisee nyky-yhteiskunnalle tyypillisiä ristiriitaisia kehityskulkuja, kuten samanaikaista sekularisoitumista ja uskonnollisuuden elpymistä, feminismin popularisoitumista ja antifeminismin vahvistumista sekä mielipideilmaston vapautumista ja uuskonservatiivisuuden nousua. Feminiininen henkisyys ja sen monitulkintainen feminismi asettuu osaksi näitä kehityskulkuja. Sen parissa otetaan etäisyyttä maskuliiniseksi mielletystä uskonnosta ja henkisyydestä. Samalla se kyseenalaistaa sekulaareja normeja ja feminiinisyyden vähättelyä niin yhteiskunnassa laajemmin kuin feminisminkin parissa.

Viestintä