Väitös (sosiologia): VTM Esa Karonen

Aika

20.12.2024 klo 12.00 - 16.00
VTM Esa Karonen esittää väitöskirjansa ”Generational economic inequality: life course approach to income, consumption and wealth between cohorts” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 20.12.2024 klo 12.00 (Turun yliopisto, Publicum, Pub3-luentosali, Assistentinkatu 7, Turku).

Vastaväittäjänä toimii professori Juho Härkänen (European University Institute (EUI), Italia) ja kustoksena professori Mikko Niemelä (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen. Väitöksen alana on sosiologia.

Väitöskirja yliopiston julkaisuarkistossa: https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-9970-5 (kopioi linkki selaimeen).

***

Tiivistelmä väitöstutkimuksesta:

VTM Esa Karosen väitöskirja tutkii, miten taloudelliset resurssit, kuten tulot, kulutus ja varallisuus, jakautuvat eri elämänvaiheiden sekä sukupolvien välillä, ja miten ne ovat yhteydessä taloudelliseen eriarvoisuuteen.

Väitöskirja laajentaa aikaisempaa tutkimusta ja teoriakenttää kahdella merkittävällä tavalla: valjastamalla käyttöönsä elinkaarinäkökulman ja omaksumalla holistisen näkökulman tuloista, kulutuksesta ja varallisuudesta sen sijaan, että keskityttäisiin mm. vain pelkästään tuloihin.

Väitöskirjatutkimus käyttää kussakin neljässä osatutkimuksessaan tuloja, kulutusta ja varallisuutta mittaavia rekisteripohjaisia tilastoaineistoja, jotka yhdessä kattavat vuodet 1966-2021.

Väitöskirja osoittaa, että tulot, kulutus ja varallisuus vaihtelevat sukupolvien välillä. Yleisesti tulot, kulutus ja varallisuus ovat olleet nousussa, mutta kaikki kohortit eivät ole olleet yhtä onnekkaita. Hidastunut tulokehitys on johtanut 1980-luvun kohortissa myöhäisempään asunnon hankintaan, hitaampaan varallisuuden kasautumiseen ja heikentyneeseen kulutukseen välttämättömyyksiä lukuun ottamatta. Pidentynyt lainanlyhennysten ajanjakso vaikuttaa elinkaaren lopussa olevaan kokonaisvarallisuuteen. Väitöskirjassa havaittiin taloudellisten indikaattorien kytkös, joissa tulot toimivat kulutuksen ja varallisuuden pääasiallisena ’veturina’. Näyttää siltä, että sukupolvipelin voittaja on suuret ikäluokat, kun 1980-luvun kohortti roikkuu perässä.

Väitöskirjassa puntarointiin myös mahdollisia politiikkasuosituksia. Erityistä huomiota tulisi kohdistaa elinkaaren siirtymävaiheisiin, etenkin sen alkupäässä, sillä työmarkkinoille heikompi kytkeytyminen saattaa aiheuttaa pitkäkantoisia häiriötä tulokehitykseen ja täten myös heikompaan varallisuuskertymään. Mitä paremmin näitä siirtymäaikoja saadaan kavennettua, sitä lyhyempi negatiivinen taloudellinen vaikutus niillä on koko ihmisen elämän aikana.
Viestintä