Väitös (kliininen fysiologia ja isotooppilääketiede): FM Jenni Virta

FM Jenni Virta esittää väitöskirjansa ”Positron emission tomography imaging of disease activity in atherosclerosis” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 09.08.2024 klo 12.00 (TYKS, T-sairaala, Risto Lahesmaa -auditorio, Hämeentie 11, Turku).

Vastaväittäjänä toimii professori Sohvi Hörkkö (Oulun yliopisto) ja kustoksena professori Antti Saraste (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen. Väitöksen alana on kliininen fysiologia ja isotooppilääketiede.

Väitöskirja yliopiston julkaisuarkistossa: https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024072962885 (kopioi linkki selaimeen).

***

Tiivistelmä väitöstutkimuksesta:

Ateroskleroosi on etenevä tulehduksellinen sairaus, jossa rasvaa ja tulehdussoluja, kuten syöjäsoluja, kertyy verisuonten seinämiin. Ateroskleroottiset valtimotaudit, kuten sepelvaltimotauti, ovat yleisin kuolinsyy maailmanlaajuisesti. Tyypin 2 diabetes on tärkeä ateroskleroosin riskitekijä, jota sairastaa arviolta yli 370 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti ja se on yleistynyt huolestuttavasti entistä nuoremmilla. Valtimon seinämän syöjäsoluilla on tärkeä rooli ateroskleroosin tautiaktiivisuuden säätelyssä ja ne voivat joko estää tai edistää sairauden etenemistä.

Positroniemissiotomografia eli PET on kuvantamismenetelmä, jolla voidaan kuvata biologisia toimintoja elävissä kohteissa. PET-kuvausta voidaan käyttää apuna sairauksien tutkimuksessa, diagnostiikassa sekä hoidon seurannassa. Ateroskleroosin kuvantamiseen tarvitaan uusia spesifisiä merkkiaineita, jotka kohdistuvat tulehdukseen, tarkemmin sanottuna aktivoituneisiin syöjäsoluihin, mikä mahdollistaisi ateroskleroosin tautiaktiivisuuden arvioinnin.

Väitöskirjatyössä tutkittiin kolmen uuden PET-merkkiaineen 68Ga-NODAGA-exendin-4, (2S, 4R)-4-[18F]fluoroglutamiini (18F-FGln) ja 18F-AlF-NOTA-folaatti (18F-FOL) soveltuvuutta ateroskleroosin tautiaktiivisuuden kuvantamiseen. Lisäksi tutkittiin diabeteslääkkeenä käytettävän dipeptidyylipeptidaasi-4 (DPP-4) estäjän linagliptiinin vaikutuksia ateroskleroosin aktiivisuuteen hyödyntämällä PET-kuvausta yleisimmin käytetyllä 2-deoksi-2-[18F]fluoro-D-glukoosi (18F-FDG) -merkkiaineella. Tutkimukset suoritettiin ateroskleroosin ja tyypin 2 diabeteksen kokeellisilla malleilla.

Tulokset osoittivat, että 68Ga-NODAGA-exendin-4, 18F-FGln ja 18F-FOL mahdollistavat ateroskleroottisten plakkien syöjäsolujen PET-kuvantamisen. Linagliptiini-hoidolla ei havaittu toivottua vaikutusta ateroskleroosin aktiivisuuteen tai maksan rasvoittumiseen, vaikka se paransi sokerinsietokykyä ja vähensi maksan tulehdusta. Tutkimus tuo uutta tietoa ateroskleroosin tautiaktiivisuuden PET-kuvantamisen mahdollisuuksista.
Viestintä