Väitös (fysiatria): LL Juhani Juhola

Aika

22.11.2024 klo 12.00 - 16.00
LL Juhani Juhola esittää väitöskirjansa ”Sleep Difficulties In Working Age Population” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 22.11.2024 klo 12.00 (TYKS T-sairaala, Johan Haartman -sali, Hämeentie 11, Turku).

Vastaväittäjänä toimii professori Olavi Airaksinen (Itä-Suomen yliopisto) ja kustoksena professori Mikhail Saltychev (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen. Väitöksen alana on fysiatria.

Väitöskirja yliopiston julkaisuarkistossa: https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-9904-0 (kopioi linkki selaimeen).

***

Tiivistelmä väitöstutkimuksesta:

Univaikeudet ovat yleisiä aikuisväestössä, mutta vain harvoissa tutkimuksissa on arvioitu univaikeuksien pysyvyyttä ja tutkimukset ovat käsitelleet pääasiassa unettomuutta. Määritelmänä unihäiriöt ovat lääkärin diagnosoimia terveystiloja, kun taas univaikeudet ovat enemmänkin potilaan kokemia oireita. Etenkin työikäisen väestön osalta univaikeuksia koskettava tutkimustieto on puutteellista. Tiedetään, että elämäntavoilla on jonkin verran vaikutusta unihäiriöihin ja univaikeuksiin, mutta osa tiedoista on ristiriitaista. Etenkin elämäntapojen vaikutuksista univaikeuksien pysyvyyteen ja kulkuun on vain vähän aiempaa tietoa. Aiemmasta tiedetään, että terveelliset elämäntavat ja positiiviset elämäntapamuutokset ovat tärkeitä keinoja ehkäistä univaikeuksia ja niihin liittyviä sairauksia.

Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää työikäisen väestön univaikeuksien pysyvyyttä sekä elintapojen vaikutuksia univaikeuksien jatkumiseen. Toisena tavoitteena oli selvittää elämäntapamuutoksien vaikutuksia univaikeuksien kehittymiseen. Kolmantena tavoitteena oli arvioida Jenkinsin unikyselyn luotettavuutta ja validiteettia tutkitussa aineistossa. Tutkimusaineisto koostui prospektiivisen käynnissä olevan suomalaisen julkisen sektorin kyselytutkimuksen aineistosta. Tässä tutkimuksessa Jenkinsin unikysely toimi univaikeuksien seulontakyselynä. Osana tutkimusta selvitettiin myös tämän kyselyn luotettavuutta.

Tämän tutkimuksen tulokset osoittavat, että 60–90 % työikäisen väestön univaikeuksista on pysyviä ja niillä on pitkäaikaisvaikutuksia. Elintavat voivat vaikuttaa univaikeuksien ilmaantumiseen ja myös lievittymiseen. Mikäli univaikeus on jo kehittynyt, ovat vaikutusmahdollisuudet kuitenkin vähäiset. Lisäksi voidaan todeta, että Jenkinsin unikysely on psykometrisiltä ominaisuuksiltaan luotettava. Tulevaisuudessa tärkeintä olisi estää unettomuuden kehittyminen, koska siitä toipuminen on vaihtelevaa.
Viestintä