Tutkijat etsivät kuvia, tekstejä ja esineitä 1800-luvun Turusta
Turun yliopiston yleisen historian oppiaine toteuttaa osana Turun kaupunkitutkimusohjelmaa Turku/Åbo1800-tutkimushankkeen, jonka tavoitteena on tehdä ensimmäistä kertaa nykyaikaiseen historiantutkimukseen perustuva kokonaistulkinta 1800-luvun turkulaisista kulttuurin ja talouden toimijoista. Tutkijat toivovat kaupunkilaisilta yhteydenottoja ja osallistumista yksityisaineistojen kartoittamiseksi.
Turun yliopiston tiedote 24.10.2016
Turku 1800-luvun aktiivisena, menestyvänä ja kansainvälisenä kaupunkina on jäänyt varjoon kansallisessa historiankirjoituksessa, jonka huomio on kiinnittynyt valtiollisiin instituutioihin ja Helsinkiin. Tämän takia Turkua tuntuu yhä määrittävän vain ajallisesti hyvin etäinen menneisyys.
Professori Taina Syrjämaa ja FT Janne Tunturi ovat käynnistämässä tutkimushanketta, joka tuottaa uuden tulkinnan Turun 1800-luvun historiasta analysoimalla kaupunkia osana kansainvälisiä verkostoja. Tutkimuksessa kiinnitetään huomiota muun muassa unohdettujen yhdistysten ja yritysten merkitykseen. Tutkimuksen tulokset julkaistaan avoimen julkaisemisen periaatteella, ja niitä tullaan soveltamaan esimerkiksi matkailua kehitettäessä.
Piironginlaatikosta yhteiseksi iloksi
Tutkimushankkeessa etsitään nyt vanhoja kuvia, tekstejä tai esineitä Turusta vuosilta 1812–1917. Erityisen kiinnostuneita tutkijat ovat aineistoista, jotka liittyvät kulttuuri- tai talouselämän kansainvälisiin verkostoihin.
Hankkeen puitteissa yksityiset kokoelmat on mahdollista saattaa osaksi uudenlaista tietovarantoa, jonka kautta materiaalit tulevat sekä tutkijoiden että suuren yleisön saataville. Tutkijat ovat kiinnostuneita paitsi kokoelmalahjoituksista tai -lainoista, myös mahdollisuudesta päästä dokumentoimaan yksityiskokoelmia.
Tutkimushanke Turku 1812–1917 – Valtiollisen historian marginaalista kansainvälisen talous- ja kulttuurielämän aktiiviseksi toimijaksi on osa Turun kaupunkitutkimusohjelmaa. Hankkeen toteuttaa Turun yliopiston yleisen historian oppiaine yhteistyössä Turun Museokeskuksen ja muiden yhteistyökumppanien kanssa.
Tutkimushankkeen verkkosivut löytyvät osoitteesta http://turku1800.utu.fi ja Facebook-sivut osoitteesta www.facebook.com/Turku1800. Tutkimusryhmään saa yhteyden sähköpostitse osoitteella turku1800@utu.fi.
Lisätietoja:
tutkimusavustaja Saara Penttinen, simpen@utu.fi, 02 333 6047
tutkimusavustaja Jan Helenius, japahe@utu.fi