Tulevat tohtorit tiivistivät osaamisensa sadan sekunnin videolle
Yhteensä 22 tohtoriksi kouluttautuvaa turunyliopistolaista kertoo 100 sekunnin videoissaan, millaisia taitoja koulutus on heille antanut ja millaista hyötyä tohtorin palkkaavat työnantajat saavat. Videot ovat osa viiden yliopiston yhteisponnistusta.
Viiden yliopiston yhdistävänä tekijänä on TOHTOS - Developing the
Working Life Relevance of Doctoral Training -hanke. TOHTOSin päätavoite
on laajentaa väitöskirjatutkijoiden mahdollisuuksia työllistyä myös
muille kuin perinteisille akateemisille aloille.
Hankkeen tavoitteena on edistää tohtorien työllistymistä akateemisten
tutkimusorganisaatioiden ulkopuolelle, lisätä työnantajien tietoa
tohtorien osaamisesta, liittää työelämäkysymykset osaksi
tohtorikoulutusta, vakiinnuttaa yliopiston sisäistä työelämäyhteistyötä
sekä luoda toimintamalli ja jakaa hyviä käytäntöjä.
TOHTOS muistuttaa, että tohtoriksi valmistuvilla on toki vankka osaaminen tutkimuskohteestaan, mutta myös paljon muita, työelämässä hyödyllisiä taitoja.
– Globaaleilla työmarkkinoilla tohtorit ovat haluttua työvoimaa myös akateemisen maailman ulkopuolella, erityisesti yritysten ja kolmannen sektorin kehittämis- ja johtotehtävissä. Suomessa ollaan nyt havahtumassa samaan, ja me tutkijakoulussa haluamme osaltamme edistää tätä kehitystä, Turun yliopiston tutkijakoulun johtaja ja Tohtos-hankkeen ohjausryhmän jäsen professori Pirjo Nuutila sanoo.
Videoilla tulevat tohtorit kertovat paitsi omasta osaamisestaan sekä siitä, millaisia työelämävalmiuksia tohtorikoulutus antaa. Esimerkiksi kulttuurihistorian oppiaineeseen väitöstutkimustaan tekevä Maiju Kannisto toteaa väitöstutkimuksen itsessään olevan projekti, jonka läpivieminen tuottaa prosessijohtamisen taitoja.
Annastiina Mäkilä puolestaan tunnustaa unelmoivansa työstä jossa voi yhdistää akateemista tutkimusta ja ihmisten parissa tehtävää vaikuttamistyötä. Hän selvittää väitöstyössään, miten masennus ymmärrettiin 1980- ja 1990-luvun Suomessa niin ammattilaisten kuin arkielämänkin piirissä.
– En ole koskaan pelännyt haasteita enkä uusien työkalujen tai asioiden omaksumista. Tutkimustyössäni olen terävöittänyt akateemisia taitojani kuten laajojen kokonaisuuksin hallintaa ja verkostoitumista, Mäkilä sanoo.
TOHTOS-hankkeen koordinaattorina toimii Tampereen yliopisto ja partnereina ovat Itä-Suomen, Turun, Vaasan ja Oulun yliopistot. Projektin toimintakausi on 1.3.2016–30.6.2018 ja se on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittama.
>> TOHTOS-videot Turun yliopiston Youtube-tilillä soittolistalla Tohtorit työelämään https://www.youtube.com/playlist?list=PLSmJtlSQuvVJBsi0-4oqvC2fPn5H7hv5S
Videot myös Turun yliopiston tutkijakoulun nettisivuille- http://www.utu.fi/fi/Tutkimus/tutkijakoulu/tohtorit%20tyoelamaan/Sivut/home.aspx (suomenkieliset)
- http://www.utu.fi/en/research/utugs/TOHTOS%20hire%20a%20doctor/Pages/home.aspx (englanninkieliset)
Lisätietoja: tutkijakoulukoordinaattori Elise Pinta, 040 161 2970, UTUGS@utu.fi
**
Kaikki Turun yliopiston tiedotteet: www.utu.fi/tiedotteet