Suomalaisen metsän kätköistä löytyi uusi maaperämuodostuma
Suomalaiset maaperämuodostumat on tunnettu hyvin jo vuosikymmenien ajan. Turun yliopiston tutkijat ovat onnistuneet kuitenkin löytämään uuden, aiemmin tieteelle tuntemattoman maaperämuodostuman lasertekniikan avulla. Merkittävä geomorfologinen löydös on huomattu jo kansainvälisesti ja muodostumia on löydetty myös Ruotsista.
Turun yliopiston tiedote 9.1.2018
Kun Turun yliopiston maantieteen osaston tutkijat Joni Mäkinen ja Kari Kajuutti kartoittivat Suomen jääkaudella syntyneitä maaperämuodostumia uusista lasertekniikalla saaduista aineistoista, heidän huomionsa kiinnittyi kummallisiin säännöllisen kolmion muotoisiin kumpareisiin.
– Pidimme niitä aluksi lasertekniikan virheinä, mutta kun niitä löytyi lisää ja ne muodostivat järkeviä kokonaisuuksia, alkoi näyttää selvältä, että tekniikan avulla oli löydetty aiemmin tunnistamattomia muodostumia, Kajuutti kertoo.
Uuden merkittävän geologisen löydön takana on laserteknologia. Kun lentämällä saaduista laserkeilausaineistoista opittiin poistamaan puusto, maanpinnasta pystyttiin saamaan erittäin yksityiskohtaisia maastomalleja.
– Siitä huolimatta on hämmentävää, ettei muodostumia ollut keksitty aiemmin. Kun ensimmäisen kerran lähdimme kentälle etsimään kolmioita, emme oikein tienneet, mitä odottaa, Mäkinen sanoo.
Tutkijoiden kenttähavainnot auttoivat ymmärtämään, miksi muodostumien löytäminen oli vaikeaa.
– Kumpareet ovat enimmäkseen matalia ja laaja-alaisia. Niiden korkeus on kahdesta viiteen metriä, pituus 100 – 200 metriä. Koska ne ovat metsän peitossa ja sijaitsevat lähes aina hyvin syrjäisillä seuduilla, vaatisi aikamoisen sattuman, että niihin törmäisi vahingossa ja hahmottaisi niiden kolmiomaisuuden, Kajuutti avaa.
Muodostumia löydetty myös Ruotsista
Kun tutkijoille selvisi, ettei vastaavia muodostumia ole aiemmin löydetty, piti niille keksiä nimi. Se osoittautuikin yllättävän vaikeaksi. Pohdinnan jälkeen päädyttiin nimeen murtoo. Nimen takana on yksi ensimmäisistä muodostumien löytöpaikoista. Murtoo sijaitsee lähellä Nokian ja Vesilahden kuntien rajaa noin 30 km Tampereelta lounaaseen.
– Murtoo on sikäli oiva nimi, että sanahan viittaa murtuneeseen, ja maa kolmioitten esiintymisalueilla on todellakin ”murtunutta”, kivikkoista ja täynnä suuria lohkareita, Kajuutti sanoo.
Maanmittauslaitos ja geologian tutkimuskeskus (GTK) ovat panostaneet Suomen kartoittamiseen laserkeilauksella, jonka tuloksia jokainen voi tarkastella GTK:n verkkopalvelussa (http://gtkdata.gtk.fi/maankamara/).
Lasermallia tarkastellessaan tutkijat löysivät kolmiot, joiden esiintymistä ja syntyprosessia he ovat selvittäneet. He ovat aloittaneet yhteistyön myös ruotsalaisten tutkijoiden kanssa, jotka ovat onnistuneet löytämään samanlaisia muotoja Ruotsista.
– Totta kai murtoita täytyi löytyä Ruotsista. Samainen jääkausi siellä oli kuin meilläkin. Uusia löytöjä tullaan varmasti vähitellen tekemään kaikkialla, missä on ollut sulava mannerjäätikkö. Ilmaston lämmetessä jäätikkö sulaa ja syntyy valtavia määriä vettä. Vesi hakeutuu jään alle, jolloin jäätikön kuljettama maa-aines sopivissa olosuhteissa kasautuu murtoiksi, Mäkinen kertoo.
Muodostumista julkaistiin ensimmäinen tieteellinen artikkeli Quaternary Science Reviews -lehdessä keväällä 2017 yhteistyössä Geologian tutkimuskeskuksen tutkijoiden kanssa. Tammikuun toisella viikolla muodostumat esitellään Kööpenhaminassa pidettävässä geologian kongressissa, jossa tiedeyhteisölle myös paljastetaan muodostuman nimi.
Kuvat:
1. Turkulaistutkijat löysivät maastonmuodoista tehdystä lasermallista kolmioita, jotka osoittautuivat tieteelle uudeksi maaperämuodostumaksi. Pohjakartta ja LiDAR: Maanmittauslaitos, LiDAR-prosessointi: Geologian tutkimuskeskus.
https://apps.utu.fi/media/kuvat/Lasermalli_murtoo.PNG
2. Murtoo on vaikeasti keksittävissä oleva pitkänomainen kumpare. Kuva: Kari Kajuutti.
https://apps.utu.fi/media/kuvat/Murtoo1.jpg
3. Murtoon pinta ja reunat ovat usein suurten kiven lohkareiden peitossa. Kuva: Kari Kajuutti.
https://apps.utu.fi/media/kuvat/Murtoo2.jpg
Lisätietoja:
Joni Mäkinen
yliopistonlehtori,
Turun yliopiston maantieteen ja geologian laitos
p. 050 3281143, jonmak@utu.fi
Kari Kajuutti,
projektitutkija,
Turun yliopiston maantieteen ja geologian laitos
p. 050 3656132, karkaju@utu.fi