Sedät ja tädit vaikuttavat sosiaalisen aseman ylisukupolviseen periytyvyyteen
Sedät ja tädit voivat korvata vanhempien puuttuvia resursseja lasten kouluttautumisessa. Tutkimustulos esitellään uudessa kansainvälisessä, Turun yliopiston tutkijoiden toimittamassa teoksessa, jossa pureudutaan ylisukupolviseen periytyvyyteen perheiden sisäisten ja lähisukulaisten voimavarojen kautta. Teos esittelee myös tutkimuksia siitä, miten eri instituutiot voivat pienentää eriarvoisuutta.
Turun yliopiston tiedote 5.4.2017
Oppivelvollisuuden pituudella tärkeä tasa-arvovaikutus
Tutkijat havaitsivat, että koulutusjärjestelmä on vahvemmassa yhteydessä ylisukupolviseen periytyvyyteen eurooppalaisissa yhteiskunnissa kuin perhepoliittiset muutokset. Erityisesti oppivelvollisuuden päättymisiän nostaminen ja jossain määrin myös korkeakoulutuksen laajentuminen näkyivät lisääntyneenä ylisukupolvisena liikkuvuutena.
– Vanhempainvapaajärjestelyillä oli kuitenkin niin sukupolvien kuin sukupuoltenkin välistä eriarvoisuutta vähentävä vaikutus, Kilpi-Jakonen kertoo.
Saksaa koskevan tutkimuksen mukaan koulutusjärjestelmän vaikutus ei rajoitu vain lapsuuden ajan koulutukseen, vaan myös aikuiskoulutuksella on koulutuksen periytyvyyttä tasaava vaikutus erityisesti miehillä.
Media on tervetullut teoksen julkaisujuhlaan torstaina 13.4. kello 12.00 Turun yliopiston Publicum-rakennuksen (Assistentinkatu 7) Pub 5 -saliin. Tapahtuman ohjelma on liitteenä https://apps.utu.fi/media/tiedotteet/Book%20launch%20130417.pdf.
Jani Erola, jani.erola@utu.fi, 040 512 5286
Elina Kilpi-Jakonen, elina.kilpi-jakonen@utu.fi, 044 274 6613