Monitieteisessä seminaarissa keskustellaan rasismista ja kirjallisuudesta

22.05.2018

Turun yliopistolla 28.5.2018 järjestettävässä monitieteisessä seminaarissa keskustellaan kaunokirjallisissa teoksissa esiintyvästä ja niiden kautta käsiteltävästä rasismista. Seminaarin ”Milloin kirja on rasistinen?” järjestävät kirjailija ja filosofi Heikki A. Kovalainen, SELMA-tutkimuskeskus ja Vihan pitkät jäljet -hanke.

Turun yliopiston tiedote 22.5.2018

Median edustajat ovat tervetulleita seminaariin.
Aika: ma 28.5.2018 klo 10–17
Paikka: Janus-sali, Artium, Sirkkalan kampusalue (Kaivokatu 12, Turku) 

Seminaarissa pohditaan erityisesti kaunokirjallisuudessa käsiteltävää rasismia ja esitetään kannanottoja esimerkkiteosten väitetyn rasismin puolesta ja sitä vastaan. Tarkoituksena on tuoda esiin konkreettisia ja kirjallisiin esimerkkeihin liittyviä puheenvuoroja sekä synnyttää yhteistä ja ajankohtaista keskustelua. 

Seminaarin avaa kirjailija ja filosofi Heikki A. Kovalainen, joka käsittelee puheenvuorossaan rasismia aatteena sekä sitä, milloin kirjan voidaan katsoa olevan rasistinen. 

– Kaunokirjallisesta näkökulmasta kiinnostavaa on mielestäni muun muassa se, millä tavoin rasismin ja vihapuheen rajat liikkuvat, kun siirrytään ei-kaunokirjallisista konteksteista kaunokirjallisiin. Itseäni aihepiiri kiinnostaa sekä yhteiskuntafilosofian tutkijana että kirjailijana, Kovalainen kertoo. 

SELMA-tutkimuskeskuksen johtaja, yleisen kirjallisuustieteen professori Hanna Meretoja pohtii esitelmässään kansallissosialismia Jonathan Littellin Hyväntahtoisissa (2006). 

Muita puheenvuoroja rasismin ja kirjallisuuden yhteyksistä kuullaan muun muassa ihmisoikeudellisesta, historiallisesta ja sarjakuviin keskittyvistä näkökulmista. 

Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille. 

>> Seminaarin ohjelma

Lisätietoja:
Professori Hanna Meretoja, p. 045 650 4643, hailme@utu.fi
Kirjailija, filosofi Heikki A. Kovalainen, p. 050 583 0490, h.a.kovalainen@gmail.com

Luotu 22.05.2018 | Muokattu 22.05.2018