Jane ja Aatos Erkon säätiöltä 800 000 euroa Turun yliopiston ihosyöpätutkimukselle
Tutkimusprojektissa selvitetään, miten ihosyöpäsolujen kudosympäristö vaikuttaa syövän kasvuun ja leviämiseen. Tulosten perusteella on mahdollista kehittää aikaisempaa tehokkaampia hoitokeinoja.
Turun yliopisto tiedote 27.10.2016
Ihosyövän kasvun ja leviämisen molekyylitason mekanismeja selvittävä tutkimushanke on saanut Jane ja Aatos Erkon säätiöltä 800 000 euron avustuksen kolmeksi vuodeksi. Ihosyövän molekyylipotretti -tutkimushanke yhdistää kaksi tutkimusryhmää, joita johtavat Turun yliopiston ihotautiopin professori, Tyksin Ihoklinikan ylilääkäri Veli-Matti Kähäri sekä biokemian professori Jyrki Heino.
Tutkimusprojektin tavoitteena on selvittää ihon levyepiteelisyövän, eli okasolusyövän, kasvun mekanismeja ja sitä, miten ihosyöpäsolujen kudosympäristö säätelee syövän kasvua ja leviämistä. Tulosten perusteella on mahdollista kehittää aikaisempia parempia menetelmiä ihosyövän diagnostiikkaan, luokitteluun ja hoitoon.
– Ihon levyepiteelisyöpä on viidenneksi yleisin syöpä Suomessa sekä miehillä että naisilla ja yleisin etäpesäkkeitä lähettävä ihosyöpä. Okasolusyöpää ilmenee yhä enemmän väestön ikääntymisen ja lisääntyneen auringonvaloaltistuksen vuoksi, Kähäri sanoo.
Tällä hetkellä ei ole merkkimolekyylejä, joilla pystyttäisiin tunnistamaan niitä okasolusyöpiä, joihin liittyy suuri leviämisriski. Levinneen okasolusyövän ennuste on huono, koska tehokkaat kohdennetut hoitomuodot puuttuvat.
– Syövän leviäminen riippuu syöpäsolujen vuorovaikutuksesta kasvaimen mikroympäristön kanssa. Projektimme tavoitteena on tunnistaa uusia molekyylipotretteja ja yksittäisiä merkkimolekyylejä okasolusyövän leviämisen riskin arvioimiseksi. Lisäksi pyrimme tunnistamaan uusia okasolusyövän kasvun ja leviämisen molekyylitason mekanismeja ja selvitämme näiden merkitystä hoidon kohteina, Heino toteaa.
Tutkimuksessa keskitytään okasolusyöpäkasvaimen kudosympäristöön, jonka koostumusta tutkitaan uusilla proteomiikan menetelmillä. Tutkimuksessa kerätään uutta ihosyöpäkudosmateriaalia ja hyödynnetään Auria Biopankin ihosyöpänäytemateriaalia.
Hanke on Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kliinisen laitoksen ihotautiopin ja matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan biokemian laitoksen yhteishanke. Hankkeessa ovat yhteistyökumppaneina Tyksin Ihoklinikka ja Plastiikka- ja yleiskirurgian klinikka sekä Tyks-Sapan Patologia.
Lisätietoja
Veli-Matti Kähäri
p. 040 038 1671, velkah(at)utu.fi
Jyrki Heino
p. 050 523 8351, jyheino(at)utu.fi