Elämäkerrat, sukupuoli ja kulttuurinen muisti – tervetuloa keskustelutilaisuuteen ja kirjanjulkistukseen 8.12.2017
– Ei ole yhdentekevää, keistä kirjoitetaan, keiden elämäkertoja kustannetaan ja keiden elämät näkyvät kulttuurikeskusteluissa. Kulttuurisen muistin varaan rakentuu itseymmärryksemme niin nykypäivässä kuin tulevaisuudessakin suhteessa siihen, keitä muistamme ja ketkä katsomme tarpeeksi arvokkaiksi kirjoittamisen kohteeksi, toteavat Turun yliopiston dosentit Kati Launis, Maarit Leskelä-Kärki ja Tiina Mahlamäki, jotka ovat julkaisseet kuluvana syksynä elämäkerrallisia teoksia naisista.
Turun yliopiston tiedote 4.12.2017
Median edustajat ovat tervetulleita keskustelu- ja julkistustilaisuuteen, jossa Turun yliopiston dosentit Kati Launis, Maarit Leskelä-Kärki ja Tiina Mahlamäki keskustelevat elämäkertojen kirjoittamisesta ja esittelevät uutuusteoksiaan. Tilaisuudessa myös julkistetaan dosentti Tiina
Mahlamäen teos Kaikki maallinen on vain vertauskuvaa. Kirjailija Kersti
Bergrothin elämäkerta (Partuuna).
Aika: perjantai 8.12.2017 klo 18.00
Paikka: Pieni Kirjapuoti (Yliopistonkatu 28, Turku)
Kenen elämä on kertomisen arvoinen?
– On ollut hätkähdyttävää huomata, miten miehinen historia ja miesten elämät valtaavat alaa kirjallisella kentällä ja historian kuvauksissa juuri nyt, Suomi100-juhlavuonna, sanovat Turun yliopiston dosentit Kati Launis, Maarit Leskelä-Kärki ja Tiina Mahlamäki.
Elämäkerta on perinteisesti ollut historian merkittävien yksilöiden ja miesten laji. Elämäkerroilla on ollut suuri merkitys esimerkiksi siinä, miten kansallista historiaa on rakennettu. Vuoden 2017 syksyn runsas elämäkertakirjallisuusvalikoima on ollut hyvin miehinen: elämäkertoja ilmestyy useita kymmeniä, vain muutama niistä käsittelee naisia.
– Miehistä kertovat elämäkerrat näyttävät mediapuheessa vallanneen paitsi kustantamot myös kirjakauppojen hyllyt. Vähemmälle huomiolle ovat jääneet ne useat tutkimukseen pohjautuvat naisista kertovat elämäkerrat, joita tänä vuonna on julkaistu sekä yhä elävistä että historiallisista naistoimijoista. Kulttuurisen muistin kannalta naiselämäkertojen ohittaminen esimerkiksi kustannuspäätöksissä merkitsee sitä, että naisten elämät eivät ole rakentamassa historiaamme. Ne unohtuvat, ja miesten elämät katsotaan edelleen jollain lailla arvokkaammiksi ja yleispätevämmiksi, Launis, Leskelä-Kärki ja Mahlamäki toteavat.
Kolme elämäkerrallista uutuusteosta naisista
Launis, Leskelä-Kärki ja Mahlamäki ovat kaikki julkaisseet syksyn kuluessa elämäkerrallisia teoksia nimenomaan naisista. Launiksen Hiiskun sisaria käsittelevä teos Kynän kantama elämä. Kirjoittavat Hiiskun sisaret (Sigillum) avaa naisten kirjoittamisen historiaa sekä paikallista Turun historiaa. Leskelä-Kärki kartoittaa teoksessaan Toisten elämät. Kirjoituksia elämäkerroista (Avain) suomalaisten naisten elämäkertakirjoittamisen traditioita 1800-luvulta 2000-luvulle sekä elämäkertaa kirjallisena lajina ja siihen liittyviä eettisiä kysymyksiä. Tiina Mahlamäen Kaikki maallinen on vain vertauskuvaa. Kirjailija Kersti Bergrothin elämäkerta (Partuuna) puolestaan valottaa laaja-alaisen kirjailijan ja antroposofisen vaikuttajan elämää 1900-luvun Suomessa.
– Nämä historiallisiin aineistoihin ja pitkäjänteiseen tutkimukseen pohjaavat teokset nostavat elämäkerrasta käytyyn keskusteluun historian unohdettuja naistoimijoita sekä elämäkertalajin pitkän tradition ja siihen liittyvät kerronnalliset ja eettiset kysymykset, kirjoittajat summaavat.
Kutsu keskustelutilaisuuteen: https://apps.utu.fi/media/tiedostot/naisten-elamakerrat-kutsu-081217.pdf
Kati Launiksen Kynän kantama elämä kustantajan kotisivuilla: http://sigillum.fi/tuote/kati-launis-kynan-kantama-elama-kirjoittavat-hiiskun-sisaret
Maarit Leskelä-Kärjen Toisten elämät kustantajan kotisivuilla: https://avain.net/tuote/maarit_leskela/toisten_elamat_kirjoituksia_elamakerroista/9789523041240
Tiina Mahlamäen Kaikki maallinen on vertauskuvaa kustantajan kotisivuilla: https://holvi.com/shop/partuuna/product/2dc4fc6c1e0b2b4d64946ca0977806d4/
Keskustelutilaisuuden FB-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/133966070657883/