Amazonian kasvien tunnistaminen siirtyy nettiaikaan
Turun yliopiston Amazon-tutkimusryhmä on julkaissut verkossa oppaan, jonka avulla niin maallikot kuin asiantuntijatkin voivat tunnistaa Amazonian saniaisia. Opas helpottaa tiedon keruuta muun muassa sademetsien suojelun suunnittelun tueksi.
Turun yliopiston tiedote 30.8.2016
Turun yliopiston Amazon-tutkijat ovat osoittaneet, että saniaisia voidaan käyttää eri metsätyyppien tunnistamiseen. Pitkien sademetsään suuntautuvien tutkimusmatkojensa ansiosta he tuntevat Amazonian lajistoa poikkeuksellisen hyvin. Nyt he ovat luoneet työkalun, jolla Amazonian saniaisia voivat tunnistaa muutkin. Kyseessä on interaktiivinen opas, jota kuka tahansa voi käyttää verkkoselaimen avulla.
– Olemme tutkineet Amazonian sademetsien ekologiaa jo pitkään, ja huomanneet että saniaiset voivat antaa sellaista tietoa, joka on tärkeää muun muassa luonnonsuojeluverkoston suunnittelua varten, hankkeen vastuullinen johtaja Hanna Tuomisto kertoo.
Tähän asti ongelmana on ollut, että vain saniaisiin erikoistunut asiantuntija on kyennyt tunnistamaan saniaislajeja, koska yhtään koko Amazonian kattavaa määritysopasta ei ole ollut olemassa.
– Nyt tilanne muuttuu. Toivomme, että oppaamme innostaa ihmisiä keräämään enemmän tietoa Amazonian kasveista. Tämä lisäisi yleistä ymmärrystä sademetsäalueesta, joka on vielä kovin huonosti tunnettu, Tuomisto sanoo.
– Olemme yrittäneet tehdä oppaasta niin helppokäyttöisen kuin mahdollista. Kaikki sen osat on kuvitettu, joten käyttäjä voi yksinkertaisesti verrata näytettään kuviin.Opas sisältää yli 5000 valokuvaa ja piirrosta. Koska saniaisopas on verkossa, voimme päivittää sitä koska tahansa, ja korjattu versio on heti käytettävissä, sanoo tutkijatohtori Gabriela Zuquim, joka suunnitteli verkko-oppaan käytännön ratkaisut.
– Oppaan runkona on lista kasvin ominaisuuksia koskevia kysymyksiä. Käyttäjä voi vastata kysymyksiin siinä järjestyksessä kuin itse haluaa. Jos jokin kysymys tuntuu vaikealta, sen voi jättää väliin ja vastata helpompaan, São Paulon kasvitieteellisen instituutin tutkija Jefferson Prado lisää.
Oppaan tekijät kuvasivat hiljattain kolme tieteelle uutta Metaxya-suvun saniaislajia, ja ne ovat jo oppaassa mukana.
– Amazoniasta löytyy jatkuvasti tieteelle uusia lajeja. Tällä hetkellä oppaamme sisältää noin 250 lajia, mutta lisäämme niitä vähitellen. Tässä vaiheessa jouduimme jättämään lukuisia lajeja pois, koska niillä ei ole vielä nimeä ollenkaan tai niiden oikea nimi ei ole selvillä, Tuomisto kertoo.
Saniaisopas on kansainvälinen yhteishanke, johon osallistui tutkijoita Suomesta, Brasiliasta ja Perusta. Opasta on testattu ja paranneltu työpajoissa, joita järjestettiin Yhdysvalloissa, Perussa ja Brasiliassa. Hankkeen on rahoittanut Suomen Akatemia.
Kuvia:
Suuressa osassa Amazoniaa tärkein kulkuneuvo pitkillä matkoilla on jokilaiva. Tällä laivalla turkulaiset ja brasilialaiset tutkijat tekivät kolmen kuukauden tutkimusmatkan Juruá-joen varrelle.
>> https://apps.utu.fi/media/kuvat/saniaisopas/amazonian_saniaiset2.jpg
Pieniin jokiin ja järviin ei laivalla pääse, mutta kanootilla pääsee. Kuvassa haetaan tutkimuskohdetta paikallisilta lainatun kanootin kyydissä.
>> https://apps.utu.fi/media/kuvat/saniaisopas/amazonian_saniaiset3.jpg
Koska Amazonian kasvilajisto on huonosti tunnettu, kaikista maastossa tavatuista lajeista kerätään näytteet. Näytteiden perusteella lajintunnistus voidaan myöhemmin tarkistaa vertaamalla aineistoa kasvimuseoissa olevaan aineistoon. Aika usein löytyy tieteelle ennestään tuntemattomia lajeja. Kuvassa Gabriela Zuquim (vas.) ja Kalle Ruokolainen prässäävät päivän aikana kerättyjä kasveja sanomalehtien väliin.
>> https://apps.utu.fi/media/kuvat/saniaisopas/amazonian_saniaiset1.jpg
Lehden muoto ja itiöpesäkkeiden sijoittuminen ovat tärkeitä ominaisuuksia, kun tunnistetaan saniaislajeja. Kuvassa Diplazium andicola, jonka itiöpesäkkeet muodostavat pitkiä nauhoja lehtisuonten vierelle.
>> https://apps.utu.fi/media/kuvat/saniaisopas/amazonian_saniaiset4.jpg
Trooppiset saniaiset voivat näyttää aika erilaisilta kuin suomalaiset. Tässä Schizaea elegans, jonka lehtien kärjistä töröttää harjamaisia itiöpesäkkeitä.
>> https://apps.utu.fi/media/kuvat/saniaisopas/amazonian_saniaiset5.jpg
Kuvat ovat vapaasti median hyödynnettävissä. Kuvaaja: Hanna Tuomisto / Turun yliopisto
Lisätietoja:
Hanna Tuomisto, hanna.tuomisto@utu.fi, 02 333 5634
Gabriela Zuquim, gabriela.zuquim@utu.fi, 02 333 8743
>> Linkki saniaisoppaaseen: https://www.utu.fi/en/sites/amazon/publications/Pages/online-tools.aspx