Aitoja makuja viestii elintarvikkeen elämyksellisyydestä, paikallisuudesta ja kestävyydestä
Lähiruoan valtakunnallisessa koordinaatiohankkeessa on uudistettu lähiruoasta kertova Aitoja makuja -viesti. Käyttämällä Aitoja makuja -viestiä pienet elintarvikeyritykset voivat korostaa lähiruokaan ja omiin tuotteisiinsa liittyviä ominaispiirteitä.
Turun yliopiston tiedote 29.6.2016
Aitoja makuja -viesti kuvaa pienten elintarvikeyritysten toimialaa ja vahvistaa lähiruoan viestintää.
‒ Aitoja makuja -viesti on vapaasti yritysten, muiden organisaatioiden ja hankkeiden käytettävissä lähiruokaan liittyvän viestinnän yhteydessä. Aitoja makuja ei ole tuotemerkki vaan viestinnän väline, kertoo valtakunnallisen lähiruoan koordinaatiohankkeen projektipäällikkö Päivi Töyli Turun yliopiston Brahea-keskuksesta.
Aitoja makuja palvelee erityisesti pieniä elintarvikeyrityksiä, joiden tuotteet valmistetaan paikallisista raaka-aineista ja joilla on kytkentä oman alueen ruokakulttuuriin.
‒ Hyvältä maistuva ruoka tarjoaa elämyksellisyyttä, joka kumpuaa pienten yritysten tuotteisiin liittyvistä tarinoista. Tuotteisiin ja niiden valmistukseen sekä yrityksen toimintaan liittyvät tarinat kertovat tuotteesta tai sen tekijästä, Töyli sanoo.
Lähiruoan koordinaatiohanke korostaa, että lähiruoka sopii sekä arkiseen ruokapöytään että juhlaan. Matkailijalle paikallinen ruoka ja erikoiset tuotteet ovat lisäarvo, sillä ne tuovat oman osansa matkalla koettuihin elämyksiin. Paikallisuus linkittyy myös kestäviin toimintatapoihin.
‒ Lähiruoan ketju on lyhyt ja läpinäkyvä tuottajalta kuluttajalle ‒ ja samalla reilu kaikille osapuolille. Tämä mahdollistaa tuotteiden tuoreuden ja läheisyyden. Kestävä toimintatapa huomioi myös luonnollisen vuodenaikojen vaihtelun ja sen vaikutukset tuotteiden saatavuuteen ja käyttöön sekä muuttumiseen ajan kuluessa.
Valtakunnallisen lähiruoan koordinaatiohankkeen verkkosivustolta osoitteesta www.aitojamakuja.fi löytyy lisätietoa Aitoja makuja -viestin sisällöstä ja käyttämisestä.
Hanketta rahoittaa Hämeen ELY-keskus.
Lisätietoja:
Päivi Töyli, projektipäällikkö, Brahea-keskus, Turun yliopisto, paivi.toyli@utu.fi, p. 040 189 1929