Sosiologian oppiaine

Sosiologia on yleinen yhteiskuntatiede, jonka tehtävänä on tutkia yksilön ja yhteiskunnan välistä suhdetta. Sosiologia tarkastelee sosiaalisia suhteita ja instituutioita, yhteiskunnan yksilöille tarjoamia toimintaedellytyksiä sekä näiden muutosta. Sosiologialla on myös yhteiskuntakriittinen tehtävä: se käsittelee yhteiskunnallisia epäkohtia ja ristiriitoja sekä niihin liittyviä kamppailuja ja tulkintoja.

Turun yliopiston sosiologiassa tutkimme muun muassa seuraavia aiheita:

Politiikka: Tutkimme poliittista mielikuvitusta ja utopioita, yhteiskunnallisia liikkeitä, yhteiskuntateoriaa ja tiedon politiikkaa, polarisaatiota ja poliittista taloutta.

Yhteiskunnallinen eriarvoisuus: Tarkastelemme yhteiskuntaluokkaan, sukupuoleen ja etnisyyteen liittyvää eriarvoisuutta, ulkonäön yhteyttä eriarvoisuuteen, koulutuksen eriarvoisuutta sekä eriarvoisuuden periytymistä.

Sukupuoli: Tutkimuksemme käsittelee koulutuksellista ja ammatillista sukupuolisegregaatiota, sukupuoli-identiteettejä, ulkonäön ja sukupuolen välisiä suhteita sekä feminististä politiikkaa ja teoriaa. 

Terveys ja hyvinvointi: Tutkimme terveyspolitiikkaa, hyvinvointivaltiota, terveyttä koskevia kiistoja ja asiantuntijuutta sekä terapeuttista kulttuuria.

Työ: Tutkimusemme kohdistuu työelämän sukupuolittuneisiin jakoihin sekä työn muutokseen osana kestävyysmurrosta.

Kulttuuri: Olemme kiinnostuneita kulutukseen, elämäntyyliin, sosiaalisiin normeihin, toimijuuteen, traumaan ja kokemuksellisuuteen liittyvistä kysymyksistä.

Vahvuutemme on monipuolinen osaaminen sekä laadullisissa että määrällisissä menetelmissä. Tutkimustamme luonnehtii myös vahva teoreettinen orientaatio. Toimimme aktiivisesti kansallisissa ja kansainvälisissä verkostoissa sekä vuorovaikutamme muun yhteiskunnan kanssa.