Asiasana: Väitös

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Ensimmäiset seurakunnat perustettiin Suomeen jo 1100-luvulla (Väitös: FM Juha Ruohonen, 26.10.2024, arkeologia)

Millaista oli varhaisin kirkollinen elämä Suomessa? Pintaa syvemmän ajankuvan tähän tarjoaa konkreettiseen arkeologiseen aineistoon perustuva väitöskirja "Ravattulan Ristimäki ja Aurajokilaakson varhaisin seurakunnallinen järjestäytyminen". Suomen vanhin tunnettu kirkko paljastui arkeologisissa tutkimuksissa vuonna 2013.

Tutkimus: Suomen yksityisillä terveyspalvelumarkkinoilla lääkäreiden välinen kilpailu selittää hintaa vain vähän – potilaat hyötyvät hintojen läpinäkyvyydestä (Väitös: KTM Riina Hiltunen, 11.10.2024, terveystaloustiede)

22.10.2024

Yksityisten terveyspalvelujen markkinat ovat keskittyneet Suomessa yrityskauppojen myötä, mutta markkinarakenne vaihtelee alueellisesti ja palvelualoittain. Lääkäreiden välisen kilpailun ja lääkäripalvelujen hintojen välinen yhteys on vähäinen ja lääkärin työskentely-yritys selittää hintaa enemmän, kertoo tuore väitöstutkimus. Lisäksi parempi hintojen läpinäkyvyys voisi laskea hintoja jopa yli kymmenyksellä. Kela-korvaus voisi myös vahvemmin kohdistettuna ohjata markkinoita. Tutkimus on Turun kauppakorkeakoulun ja Kelan pitkäaikaisen tutkimusyhteistyön tulosta.

Työn ja yksityiselämän stressitekijät yhteydessä sydän- ja verisuoniterveyteen (Väitös: LL Saana Karelius, 25.10.2024, sisätautioppi)

LL Saana Kareliuksen väitöstutkimuksen tulokset korostavat työhön liittyvien tekijöiden, kuten työstressin, työn vaatimusten ja vuorotyön huomioon ottamista sydän- ja verisuonitauteja torjuttaessa. Lisäksi eläköitymisajankohta tulisi ottaa huomioon esimerkiksi verenpainemittauksia suorittaessa. Yksityiselämän tapahtumista vakavat elämäntapahtumat ja taloudelliset vaikeudet voivat vaikuttaa sydän- ja verisuoniterveyteen.

Korkeakoulujen tulisi tunnistaa myönteisen pedagogisen kulttuurin merkitys opetukselle ja pedagogiselle kehittymiselle (Väitös: KM Siru Myllykoski-Laine, 25.10.2024, kasvatustiede)

Pedagogisen tuen saamisen, kuten formaalien pedagogisten koulutusten, on tunnistettu edistävän opettajien pedagogista kehittymistä yksilötasolla, mutta tutkimuksessa on huomioitu vähemmän yhteisötason pedagogista kehittymistä ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Uuden väitöstutkimuksen pohjalta tunnistettiin korkeakoulujen myönteiseen pedagogiseen kulttuuriin liittyviä tekijöitä.