Tutkimus fysiikan ja tähtitieteen laitoksella

Fysiikan ja tähtitieteen laitoksella tutkimme ja sovellamme luonnonlakeja tarjotaksemme laadukkainta koulutusta ja innovatiivisia ratkaisuja ihmiskunnan parhaaksi.

Kun halutaan määritellä fysiikka tarkemmin yhtenä luonnontieteenä monien joukossa, fysiikkaa voi kuvata tieteenä, joka tutkii luontoa pienimmästä suurimpaan. Niin hiukkaset ja atomit kuin tähdet, galaksit ja koko maailmankaikkeuskin kuuluvat fysiikan tutkimuskohteisiin ja kaikenlaisten luonnossa esiintyvien rakenteiden tarkastelu kuuluu fysiikan piiriin.
 
Aine, energia ja näiden vuorovaikutukset ovat fysiikan tutkimuksen peruskäsitteitä - asioita, joita fyysikot haluavat ymmärtää. Tästä perusasetelmasta nousee monia keskeisiä luonnon ymmärtämisen ja maailmankuvan rakentumisen kysymyksiä, kuten esimerkiksi
  • miten luonnosta voi tehdä havaintoja?
  • mitkä ovat aineen perusosaset?
  • miksi ympärillämme oleva aine on pysyvää?
  • miten selittää aineen ominaisuudet?
  • miten aurinko ja aurinkokunta on syntynyt?
  • millainen on maailmankaikkeutemme rakenne ja historia?

Tutkimusprojektejamme

EU/H2020 SERPENTINE -hanke

Turun yliopiston johtamassa EU/H2020 SERPENTINE -hankkeessa tutkitaan Auringon hiukkaspurkauksia ja kehitetään uusi datan analysointi- ja visualisointialusta laajalle heliofysiikan tutkimusyhteisölle. Hankkeessa analysoidaan mittauksia uusista Aurinko- ja heliosfääriluotaimista Solar Orbiter, Parker Solar Probe ja BepiColombo, jotka avaavat kokonaan uusia tapoja tarkastella auringonpurkauksia.

EU/H2020-hanke (EUHFORIA)

EU/H2020-hanke EUHFORIA selvittää auringonpurkausten ja aurinkotuulivirtausten avaruussäävaikutuksia. Turussa keskitytään Auringon koronassa tapahtuvan hiukkaskiihdytyksen mallinnukseen.

Kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikkö FORESAIL

FORESAIL (2018-2025) on Suomen Akatemian rahoittama ja Helsingin yliopiston johtama yksikkö, jossa tutkitaan avaruuden hiukkassäteilyä ja sen vaikutuksia tekniikkaan sekä kehitetään avaruusromun torjuntaan soveltuvia pienten satelliittien radaltapoistomenetelmiä. Professori Rami Vainio toimii yksikön varajohtajana sekä sen Instrumentit-tiimin vetäjänä.

Space Radiation Expert Service Centre

Space Radiation Expert Service Centre on Euroopan avaruusjärjestön Avaruuden tilannekuva -ohjelman alainen hanke, jossa avaruustutkijat kehitettävät havaintopohjaisia malleja avaruuden hiukkassäteilyn ennustamiseen. Hanketta Turussa johtaa professori Rami Vainio.

Elektroniskaalan mallinnusta avaruusplasmoissa

Avaruusplasmojen hiukkaskiihdytys- ja -kulkeutumisprosesseja tutkitaan FORESAIL-huippuyksikössä sekä akatemiahankkeessa "Kohti elektroniskaalan mallinnusta avaruusplasmoissa". Malleja sovelletaan etenkin auringonpurkausten ja Maan lähiavaruuden tutkimukseen. Hanketta johtavat professori Rami Vainio ja erikoistutkija Alexandr Afanasiev.

Memristorit

Memristorit ovat neuromorfisten tietokoneiden peruselementti. Neuromorfiset tietokoneet matkivat aivojen toimintaa ja pyrkivät samanlaiseen, ylivoimaiseen, tehokkuuteen esimerkiksi kuvioiden tunnistuksessa, sumeassa logiikassa ja sisältöön perustuvassa tiedonhaussa. Tässä professori Petriina Paturin johtamassa projektissa teemme memristoreja kapean elektronivyön manganiiteista, jotta saisimme kehitettyä elektronien tasolla toimivan memristorin. Lisätietoja  laboratorion www-sivuilta.

Atomisen vedyn kvanttiominaisuudet

Erikoistutkijan Sergey Vasilievin johtamassa hankkeessa hyvin hitaat vetyatomit vapautetaan kylmän suprajuoksevan heliumin pinnalle. Heikoimman vuorovaikutuspotentiaalin ansiosta pinta tarjoaa lähes täydelliset heijastusominaisuudet matalaenergisille atomeille, mikä mahdollistaa kvanttihyppyjen ja stationaaristen vetyatomien gravitaatiotilojen tutkimuksen pinnan ja maan gravitaation muodostamassa potentiaalikaivossa. Nämä metodit ja ideat ovat hyödyllisiä samanlaisissa kokeissa antivedyllä CERN:ssä. Lisätietoja löytyy tutkimusryhmän sivuilta.

Turku Centre for Quantum Physics

Keskus (TCQP) on perustettu syyskuussa 2009 ja se koostuu viidestä Fysiikan ja tähtitieteen laitoksen tutkimusryhmästä. Keskus koordinoi ryhmien yhteisiä toimia ja tarjoaa yhtäläisen taustan kvanttimekaniikan opetukselle. TCQP on Kvanttioptiikan laboratorion, Teoreettisen fysiikan laboratorion ja Wihurin fysiikantutkimuslaboratorion yhteinen hanke.

Avoimet kvanttisysteemit ja kompleksiset verkostot

Avoimien kvanttisysteemien tutkimus on yksi modernin kvanttifysiikan aktiivista ja merkittävistä alueista. Yliopistotutkijan Jyrki Piilon johtamassa hankkeessa tutkimme, miten dekoherenssi - kvantti-ominaisuuksien ja informaation häviäminen pienissä fysikaalisissa systeemeissä - tapahtuu avoimen systeemin vuorovaikuttaessa ympäristönsä kanssa. Olemme kiinnostuneita miten kuvata näiden systeemien erilaisia dynaamisia ominaisuuksia, esim. ei-Markovisia muistiefektejä, ja kuinka kontrolloida sekä soveltaa näitä kvanttimekaniikan peruskysymyksiin ja kvanttiteknologioiden tutkimuksessa. Kvanttioptisista kompleksisiin systeemeihin siirryttäessä, olemme kiinnostuneita miten rakentaa kompleksisia kvanttiverkkoja, miten kvanttidynamiikka tapahtuu näissä verkostoissa, ja miten näitä voidaan käyttää avoimien systeemien tutkimuksessa. Monitieteisessä tutkimuksessa kehitämme tilastollisia menetelmiä monimutkaisten ja kompleksisten verkostojen tutkimukseen - ja käytämme näitä käsitteitä ja menetelmiä data-analyysiin pohjautuvassa kompleksisten sosio-ekonomisten verkostojen, esim. osakemarkkinoiden, tutkimuksessa.

Orgaanisten molekyylien dynamiikka

Prof. Edwin Kukk:n johtamassa Suomen Akatemian tutkimusprojektissa seurataan röntgen- tai ultraviolettisäteilyn aiheuttamaa orgaanisten molekyylien ja klustereiden dynamiikkaa femto- ja picosekuntien aikana. Tarkoituksena on ymmärtää näiden, kaikkialla esiintyvien, prosessien luonnetta fundamentaalisella tasolla. Samalla voidaan ymmärtää myös paremmin materiaalien rapistumista ja niiden ominaisuuksien muutoksia säteilyn (valon) vaikutuksesta.

Syöpähoitojen säteilyherkistäjien molekyylitason mekanismit

Prof. Edwin Kukk:n johtamassa  projektissa selvitetään, millaisia molekyylitason mekanismeja syöpähoidossa käytettävien säteilyherkistäjä-molekyylien toiminnassa esiintyy. Yhtenä tavoitteena on löytää tehokkaammin vaikuttavia, potentiaalisia uusia molekyyliyhdisteitä.

Puolijohteiden pintojen tutkimus

Dosentti Pekka Laukkasen kokeellisissa tutkimuksissa selvitetään ja muokataan kiinteiden aineiden kuten puolijohdekiteiden pintojen ominaisuuksia, jotta aineiden sovellusten pintahäviöitä saadaan pienennettyä.

 

Tietokoneavusteinen materiaalien suunnittelu

Tietokoneavusteinen materiaalien suunnitteluprojektissa prof. Kalevi Kokko tutkii materian ominaisuuksia kvanttimekaanisilla tietokonesimulaatioilla. Tuloksena on mm.  malleja, joilla materiaalien ominaisuuksia voidaan säätää vastaamaan vaativampia olosuhteita.

Muuttuvan taivaan ilmiöiden astrofysiikka

Fysiikan ja tähtitieteen laboratoriot

Avaruustutkimuslaboratorio

Laboratorion tutkimusalana on suurienergia-avaruusfysiikka. Tutkimme suurienergiaisen hiukkassäteilyn syntyä Auringon hiukkaskiihdytysprosesseissa, sen etenemistä aurinkotuulen turbulentissa magneettikentässä sekä sen vaikutuksia satelliitteihin ja luotaimiin. Tutkimusmenetelmät ovat laskennallisia ja kokeellisia. Laboratoriossa rakennetaan satelliitti- ja luotaininstrumentteja hiukkassäteilyn havainnointiin sekä kehitetään laskennallisia malleja säteilyn synnyn ja kulkeutumisen kuvaamiseen. Laboratorio on osa Suomen Akatemian Kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikköä (2018-2025) sekä Euroopan avaruusjärjestön Avaruuden tilannekuva -ohjelman Space Radiation Expert Service Centreä.

 

Kvanttioptiikan laboratorio

Laboratoriossa tutkitaan teoreettisesti laserjäähdytetyttyjä atomeja ja Bose-Einstein kondensaatteja sekä kvantti-informaatiota eri näkökulmista Laboratoriossa on myös ryhmä, joka selvittää erilaisten kompleksisten ja stokastisten systeemien käyttäytymistä. Laboratoriossa on käytettävissä kvanttioptiikan laitteisto, jolla voidaan tuottaa erityisiä kahden fotonin polarisaatiosuperpositiotiloja, ns. kietoutuneita eli lomittuneita fotonipareja.

Materiaalitutkimuksen laboratorio

Materiaalitutkimuksen laboratoriossa käytämme uusimpia spektroskooppisia- ja kuvantamismenetelmiä selvittääksemme hyvinkin erilaisten materiaalien keskeisiä ominaisuuksia,  käyttäytymistä ja soveltuvuutta käytännön tarkoituksiin. Tutkimuskohteitamme ovat yksittäiset molekyylit, klusterit (satojen molekyylien ryppäät), nanopartikkelit, pinnat ja kerrosrakenteet. Kotilaboratorion mittauslaitteistojen lisäksi teemme tutkimusta kansainvälisissä suurissa kiihdytinlaboratorioissa – synkrotroneilla ja vapaa-elektronilasereilla. Teemme myös palvelutukimusta yrityksille, jolloin autamme selvittämään materiaalien koostumukseen ja rakenteeseen liittyviä käytännön ongelmia ja autamme uusien materiaalien kehittämisessä.

Laboratoriossamme on kaksi tutkimusryhmää:
Femto ryhmässä keskitymme pienten kvanttisysteemien käyttäytymiseen, sekä niiden ja säteilyn välisen vuorovaikutuksen selvittämiseen.
Prof. Kalevi Kokon tutkimusryhmässä teemme kansainvälistä materiaalitutkimusta huippumenetelmillä. Löydämme mielenkiintoisia uusia ominaisuuksia, joita soveltamalla tähtäämme turvallisempaan ympäristöön ja parempaan tulevaisuuteen.

Teollisuusfysiikan laboratorio

Laboratorion tutkimus keskittyy nanokokoluokan rakenteiden käyttöön erilaisissa sovelluksissa kuten lääkeannostelussa ja kaasusensoreissa. Lisäksi laboratoriossa tutkitaan staattiseen sähköön liittyviä asioita ja potentiaalisia sovellusalueita. Laboratoriolla on myös yli 30-vuotinen historia yhteistyöstä kansallisten sekä kansainvälisten yritysten kanssa. Olemme tutkineet vaikka mitä aina kalavieheistä ja tuulimyllyistä rikkipäästöihin ja farmasiaan.

Teoreettisen fysiikan laboratorio

Teoreettisen fysiikan laboratoriossa tutkitaan perustavanlaatuisia fysiikan kysymyksiä käyttäen työvälineinä modernia matematiikkaa sekä tehokkaita tietokoneita. Tutkimusaiheet liittyvät kvantti-informaatioon, kvanttimekaniikan perusteisiin, kvanttikenttäteoriaan sekä kosmologiaan.

Tuorlan observatorio

.

Wihurin fysiikantutkimuslabratorio

Laboratoriossa tehdään tutkimusta matalissa lämpötiloissa, lähellä absoluuttista nollapistettä. Tutkimuskohteitamme ovat mm. magneettiset ja suprajohtavat materiaalit kvanttitietokoneita ja tulevaisuuden elektroniikkaa varten sekä vedyn Bose-Einstein kondensaatit. Vaikka pääosa tutkimuksestamme on kokeellista, teemme myös tietokonesimulaatioita ja tiivistä yhteistyötä teoreetikoiden kanssa. Lisätietoja  laboratorion www-sivulta.

Uusimmat julkaisut

Euclid preparation XXXII. Evaluating the weak-lensing cluster mass biases using the Three Hundred Project hydrodynamical simulations (2024)

Astronomy and Astrophysics
Giocoli C., Meneghetti M., Rasia E., Borgani S., Despali G., Lesci G. F., Marulli F., Moscardini L., Sereno M., Cui W., Knebe A., Yepes G., Castro T., Corasaniti P. -S., Pires S., Castignani G., Schrabback T., Pratt G. W., Le Brun A. M. C., Aghanim N., Amendola L., Auricchio N., Baldi M., Bodendorf C., Bonino D., Branchini E., Brescia M., Brinchmann J., Camera S., Capobianco V., Carbone C., Carretero J., Castander F. J., Castellano M., Cavuoti S., Cledassou R., Congedo G., Conselice C. J., Conversi L., Copin Y., Corcione L., Courbin F., Cropper M., Da Silva A., Degaudenzi H., Dinis J., Dubath F., Dupac X., Dusini S., Farrens S., Ferriol S., Fosalba P., Frailis M., Franceschi E., Fumana M., Galeotta S., Garilli B., Gillis B., Grazian A., Grupp F., Haugan S. V. H., Holmes W., Hornstrup A., Jahnke K., Kuemmel M., Kermiche S., Kilbinger M., Kunz M., Kurki-Suonio H., Ligori S., Lilje P. B., Lloro I., Maiorano E., Mansutti O., Marggraf O., Markovic K., Massey R., Maurogordato S., Mei S., Merlin E., Meylan G., Moresco M., Munari E., Niemi S. -M., Nightingale J., Nutma T., Padilla C., Paltani S., Pasian F., Pedersen K., Pettorino V., Polenta G., Poncet M., Popa L. A., Raison F., Renzi A., Rhodes J., Riccio G., Romelli E., Roncarelli M., Rossetti E., Saglia R., Sapone D., Sartoris B., Schneider P., Secroun A., Serrano S., Sirignano C., Sirri G., Stanco L., Starck J. -L., Tallada-Crespi P., Taylor A. N., Tereno I., Toledo-Moreo R., Torradeflot F., Tutusaus I., Valentijn E. A., Valenziano L., Vassallo T., Wang Y., Weller J., Zamorani G., Zoubian J., Andreon S., Bardelli S., Boucaud A., Bozzo E., Colodro-Conde C., Di Ferdinando D., Fabbian G., Farina M., Israel H., Keihanen E., Lindholm V., Mauri N., Neissner C., Schirmer M., Scottez V., Tenti M., Zucca E., Akrami Y., Baccigalupi C., Ballardini M., Bernardeau F., Biviano A., Borlaff A. S., Burigana C., Cabanac R., Cappi A., Carvalho C. S., Casas S., Chambers K. C., Cooray A. R., Courtois H. M., Davini S., de la Torre S., De Lucia G., Desprez G., Dole H., Escartin J. A., Escoffier S., Ferrero I., Finelli F., Gabarra L., Ganga K., Garcia-Bellido J., George K., Giacomini F., Gozaliasl G., Hildebrandt H., Hook I., Jimenez Munoz A., Joachimi B., Kajava J. J. E., Kansal V., Kirkpatrick C. C., Legrand L., Loureiro A., Macias-Perez J., Magliocchetti M., Mainetti G., Maoli R., Marcin S., Martinelli M., Martinet N., Martins C. J. A. P., Matthew S., Maurin L., Metcalf R. B., Monaco P., Morgante G., Nadathur S., Nucita A. A., Patrizii L., Peel A., Pollack J., Popa V., Porciani C., Potter D., Poentinen M., Reimberg P., Sanchez A. G., Sakr Z., Schneider A., Sefusatti E., Shulevski A., Spurio Mancini A., Stadel J., Steinwagner J., Valiviita J., Veropalumbo A., Viel M., Zinchenko I. A.
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))

The multi-spacecraft high-energy solar particle event of 28 October 2021 (2024)

Astronomy and Astrophysics
Kouloumvakos A, Papaioannou A, Waterfall C, Dalla S, Vainio R, Mason G, Heber B, Kühl P, Allen R, Cohen C, Ho G, Anastasiadis A, Rouillard A, Rodríguez-Pacheco J, Guo J, Li X, Hörlöck M, Wimmer-Schweingruber R
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))

X-Ray Polarization of the Black Hole X-Ray Binary 4U 1630–47 Challenges the Standard Thin Accretion Disk Scenario (2024)

Astrophysical Journal
Ratheesh A, Dovčiak M, Krawczynski H, Podgorný J, Marra L, Veledina A, Suleimanov VF, Cavero NR, Steiner JF, Svoboda J, Marinucci A, Bianchi S, Negro M, Matt G, Tombesi F, Poutanen J, Ingram A, Taverna R, West A, Karas V, Ursini F, Soffitta P, Capitanio F, Viscolo D, Manfreda A, Muleri F, Parra M, Beheshtipour B, Chun S, Cibrario N, Lalla ND, Fabiani S, Hu K, Kaaret P, Loktev V, Mikušincová R, Mizuno T, Omodei N, Petrucci P, Puccetti S, Rankin J, Zane S, Zhang S, Agudo I, Antonelli LA, Bachetti M, Baldini L, Baumgartner WH, Bellazzini R, Bongiorno SD, Bonino R, Brez A, Bucciantini N, Castellano S, Cavazzuti E, Chen C, Ciprini S, Costa E, Rosa AD, Monte ED, Gesu LD, Marco AD, Donnarumma I, Doroshenko V, Ehlert SR, Enoto T, Evangelista Y, Ferrazzoli R, Garcia JA, Gunji S, Hayashida K, Heyl J, Iwakiri W, Jorstad SG, Kislat F, Kitaguchi T, Kolodziejczak JJ, Monaca FL, Latronico L, Liodakis I, Maldera S, Marin F, Marscher AP, Marshall HL, Massaro F, Mitsuishi I, Ng SC, O’Dell SL, Oppedisano C, Papitto A, Pavlov GG, Peirson AL, Perri M, Pesce-Rollins M, Pilia M, Possenti A, Ramsey BD, Roberts OJ, Romani RW, Sgrò C, Slane P, Spandre G, Swartz DA, Tamagawa T, Tavecchio F, Tawara Y, Tennant AF, Thomas NE, Trois A, Tsygankov SS, Turolla R, Vink J, Weisskopf MC, Wu K, Xie F
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))

GRB 240411A: GOTO early optical upper limits #36164 (2024)

Gompertz B, Steeghs D, Starling BG, R., Pallé KA, Dyer M, Lyman J, Ulaczyk K, Jimenez-Ibarra F, Kumar A, O'Neill D, Galloway D, Dhillon V, O'Brien P, Ramsay G, Noysena K, Kotak R, Breton R, Nuttall L, E., Pollacco D; GOTO Collaboration
(Artikkeli ammatillisessa kokoomateoksessa (D2))

X-Ray Polarized View of the Accretion Geometry in the X-Ray Binary Circinus X-1 (2024)

Astrophysical Journal Letters
Rankin J, Monaca FL, Marco AD, Poutanen J, Bobrikova A, Kravtsov V, Muleri F, Pilia M, Veledina A, Fender R, Kaaret P, Kim DE, Marinucci A, Marshall HL, Papitto A, Tennant AF, Tsygankov SS, Weisskopf MC, Wu K, Zane S, Ambrosino F, Farinelli R, Gnarini A, Agudo I, Antonelli LA, Bachetti M, Baldini L, Baumgartner WH, Bellazzini R, Bianchi S, Bongiorno SD, Bonino R, Brez A, Bucciantini N, Capitanio F, Castellano S, Cavazzuti E, Chen C, Ciprini S, Costa E, Rosa AD, Monte ED, Gesu LD, Lalla ND, Donnarumma I, Doroshenko V, Dovčiak M, Ehlert SR, Enoto T, Evangelista Y, Fabiani S, Ferrazzoli R, Garcia JA, Gunji S, Hayashida K, Heyl J, Iwakiri W, Jorstad SG, Karas V, Kislat F, Kitaguchi T, Kolodziejczak JJ, Krawczynski H, Latronico L, Liodakis I, Maldera S, Manfreda A, Marin F, Marscher AP, Massaro F, Matt G, Mitsuishi I, Mizuno T, Negro M, Ng C, O’Dell SL, Omodei N, Oppedisano C, Pavlov GG, Peirson AL, Perri M, Pesce-Rollins M, Petrucci P, Possenti A, Puccetti S, Ramsey BD, Ratheesh A, Roberts OJ, Romani RW, Sgrò C, Slane P, Soffitta P, Spandre G, Swartz DA, Tamagawa T, Tavecchio F, Taverna R, Tawara Y, Thomas NE, Tombesi F, Trois A, Turolla R, Vink J, Xie F
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))

First Sagittarius A* Event Horizon Telescope Results. VIII. Physical Interpretation of the Polarized Ring (2024)

Astrophysical Journal Letters
Akiyama K, Alberdi A, Alef W, Algaba JC, Anantua R, Asada K, Azulay R, Bach U, Baczko A, Ball D, Baloković M, Bandyopadhyay B, Barrett J, Bauböck M, Benson BA, Bintley D, Blackburn L, Blundell R, Bouman KL, Bower GC, Boyce H, Bremer M, Brinkerink CD, Brissenden R, Britzen S, Broderick AE, Broguiere D, Bronzwaer T, Bustamante S, Byun D, Carlstrom JE, Ceccobello C, Chael A, Chan C, Chang DO, Chatterjee K, Chatterjee S, Chen M, Chen Y, Cheng X, Cho I, Christian P, Conroy NS, Conway JE, Cordes JM, Crawford TM, Crew GB, Cruz-Osorio A, Cui Y, Dahale R, Davelaar J, Laurentis MD, Deane R, Dempsey J, Desvignes G, Dexter J, Dhruv V, Dihingia IK, Doeleman SS, Dougall S, Dzib SA, Eatough RP, Emami R, Falcke H, Farah J, Fish VL, Fomalont E, Ford HA, Foschi M, Fraga-Encinas R, Freeman WT, Friberg P, Fromm CM, Fuentes A, Galison P, Gammie CF, García R, Gentaz O, Georgiev B, Goddi C, Gold R, Gómez-Ruiz AI, Gómez JL, Gu M, Gurwell M, Hada K, Haggard D, Haworth K, Hecht MH, Hesper R, Heumann D, Ho LC, Ho P, Honma M, Huang CL, Huang L, Hughes DH, Ikeda S, Impellizzeri CMV, Inoue M, Issaoun S, James DJ, Jannuzi BT, Janssen M, Jeter B, Jiang W, Jiménez-Rosales A, Johnson MD, Jorstad S, Joshi AV, Jung T, Karami M, Karuppusamy R, Kawashima T, Keating GK, Kettenis M, Kim D, Kim J, Kim J, Kim J, Kino M, Koay JY, Kocherlakota P, Kofuji Y, Koch PM, Koyama S, Kramer C, Kramer JA, Kramer M, Krichbaum TP, Kuo C, Bella NL, Lauer TR, Lee D, Lee S, Leung PK, Levis A, Li Z, Lico R, Lindahl G, Lindqvist M, Lisakov M, Liu J, Liu K, Liuzzo E, Lo W, Lobanov AP, Loinard L, Lonsdale CJ, Lowitz AE, Lu R, MacDonald NR, Mao J, Marchili N, Markoff S, Marrone DP, Marscher AP, Martí-Vidal I, Matsushita S, Matthews LD, Medeiros L, Menten KM, Michalik D, Mizuno I, Mizuno Y, Moran JM, Moriyama K, Moscibrodzka M, Mulaudzi W, Müller C, Müller H, Mus A, Musoke G, Myserlis I, Nadolski A, Nagai H, Nagar NM, Nakamura M, Narayanan G, Natarajan I, Nathanail A, Fuentes SN, Neilsen J, Neri R, Ni C, Noutsos A, Nowak MA, Oh J, Okino H, Olivares H, Ortiz-León GN, Oyama T, Özel F, Palumbo DCM, Paraschos GF, Park J, Parsons H, Patel N, Pen U, Pesce DW, Piétu V, Plambeck R, PopStefanija A, Porth O, Pötzl FM, Prather B, Preciado-López JA, Psaltis D, Pu H, Ramakrishnan V, Rao R, Rawlings MG, Raymond AW, Rezzolla L, Ricarte A, Ripperda B, Roelofs F, Rogers A, Romero-Cañizales C, Ros E, Roshanineshat A, Rottmann H, Roy AL, Ruiz I, Ruszczyk C, Rygl KLJ, Sánchez S, Sánchez-Argüelles D, Sánchez-Portal M, Sasada M, Satapathy K, Savolainen T, Schloerb FP, Schonfeld J, Schuster K, Shao L, Shen Z, Small D, Sohn BW, SooHoo J, Salas LDS, Souccar K, Stanway JS, Sun H, Tazaki F, Tetarenko AJ, Tiede P, Tilanus RPJ, Titus M, Torne P, Toscano T, Traianou E, Trent T, Trippe S, Turk M, Bemmel I, Langevelde HJ, Rossum DR, Vos J, Wagner J, Ward-Thompson D, Wardle J, Washington JE, Weintroub J, Wharton R, Wielgus M, Wiik K, Witzel G, Wondrak MF, Wong GN, Wu Q, Yadlapalli N, Yamaguchi P, Yfantis A, Yoon D, Young A, Young K, Younsi Z, Yu W, Yuan F, Yuan Y, Zensus JA, Zhang S, Zhao G, Zhao S, Najafi-Ziyazi M; Event Horizon Telescope Collaboration
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))

Terrestrial very-long-baseline atom interferometry : Workshop summary (2024)

AVS quantum science
Abend Sven, Allard Baptiste, Alonso Iván, Antoniadis John, Araújo Henrique, Arduini Gianluigi, Arnold Aidan S., Asano Tobias, Augst Nadja, Badurina Leonardo, Balaž Antun, Banks Hannah, Barone Michele, Barsanti Michele, Bassi Angelo, Battelier Baptiste, Baynham Charles F. A., Beaufils Quentin, Belić Aleksandar, Beniwal Ankit, Bernabeu Jose, Bertinelli Francesco, Bertoldi Andrea, Biswas Ikbal Ahamed, Blas Diego, Boegel Patrick, Bogojević Aleksandar, Böhm Jonas, Böhringer Samuel, Bongs Kai, Bouyer Philippe, Brand Christian, Brimis Apostolos, Buchmueller Oliver, Cacciapuoti Luigi, Calatroni Sergio, Canuel Benjamin, Caprini Chiara, Caramete Ana, Caramete Laurentiu, Carlesso Matteo, Carlton John, Casariego Mateo, Charmandaris Vassilis, Chen Yu-Ao, Chiofalo Maria Luisa, Cimbri Alessia, Coleman Jonathon, Constantin Florin Lucian, Contaldi Carlo R., Cui Yanou, Ros Elisa Da, Davies Gavin, Rosendo Esther del Pino, Deppner Christian, Derevianko Andrei, Rham Claudia de, Roeck Albert De, Derr Daniel, Di Pumpo Fabio, Djordjevic Goran S., Döbrich Babette, Domokos Peter, Dornan Peter, Doser Michael, Drougakis Giannis, Dunningham Jacob, Duspayev Alisher, Easo Sajan, Eby Joshua, Efremov Maxim, Ekelof Tord, Elertas Gedminas, Ellis John, Evans David, Fadeev Pavel, Fanì Mattia, Fassi Farida, Fattori Marco, Fayet Pierre, Felea Daniel, Feng Jie, Friedrich Alexander, Fuchs Elina, Gaaloul Naceur, Gao Dongfeng, Gardner Susan, Garraway Barry, Gauguet Alexandre, Gerlach Sandra, Gersemann Matthias, Gibson Valerie, Giese Enno, Giudice Gian F., Glasbrenner Eric P., Gündoğan Mustafa, Haehnelt Martin, Hakulinen Timo, Hammerer Klemens, Hanımeli Ekim T., Harte Tiffany, Hawkins Leonie, Hees Aurelien, Heise Jaret, Henderson Victoria A., Herrmann Sven, Hird Thomas M., Hogan Jason M., Holst Bodil, Holynski Michael, Hussain Kamran, Janson Gregor, Jeglič Peter, Jelezko Fedor, Kagan Michael, Kalliokoski Matti, Kasevich Mark, Kehagias Alex, Kilian Eva, Koley Soumen, Konrad Bernd, Kopp Joachim, Kornakov Georgy, Kovachy Tim, Krutzik Markus, Kumar Mukesh, Kumar Pradeep, Lämmerzahl Claus, Landsberg Greg, Langlois Mehdi, Lanigan Bryony, Lellouch Samuel, Leone Bruno, Poncin-Lafitte Christophe Le, Lewicki Marek, Leykauf Bastian, Lezeik Ali, Lombriser Lucas, Luis Lopez-Gonzalez J., Lopez Asamar Elias, Monjaraz Cristian López, Luciano Giuseppe Gaetano, Mahmoud M. A., Maleknejad Azadeh, Krutzik Markus, Marteau Jacques, Massonnet Didier, Mazumdar Anupam, McCabe Christopher, Meister Matthias, Menu Jonathan, Messineo Giuseppe, Micalizio Salvatore, Millington Peter, Milosevic Milan, Mitchell Jeremiah, Montero Mario, Morley Gavin W., Müller Jürgen, ioğlu Özgür E. Müstecapl, Ni Wei-Tou, Noller Johannes, Odžak Senad, Oi Daniel K. L., Omar Yasser, Pahl Julia, Paling Sean, Pandey Saurabh, Pappas George, Pareek Vinay, Pasatembou Elizabeth, Pelucchi Emanuele, Pereira dos Santos Franck, Piest Baptist, Pikovski Igor, Pilaftsis Apostolos, Plunkett Robert, Poggiani Rosa, Prevedelli Marco, Puputti Julia, Veettil Vishnupriya Puthiya, Quenby John, Rafelski Johann, Rajendran Surjeet, Rasel Ernst M., Sfar Haifa Rejeb, Reynaud Serge, Richaud Andrea, Rodzinka Tangui, Roura Albert, Rudolph Jan, Sabulsky Dylan O., Safronova Marianna S., Santamaria Luigi, Schilling Manuel, Schkolnik Vladimir, Schleich Wolfgang P., Schlippert Dennis, Schneider Ulrich, Schreck Florian, Schubert Christian, Schwersenz Nico, Semakin Aleksei, Sergijenko Olga, Shao Lijing, Shipsey Ian, Singh Rajeev, Smerzi Augusto, Sopuerta Carlos F., Spallicci Alessandro D. A. M., Stefanescu Petruta, Stergioulas Nikolaos, Ströhle Jannik, Struckmann Christian, Tentindo Silvia, Throssell Henry, Tino Guglielmo M., Tinsley Jonathan N., Tintareanu Mircea Ovidiu, Tkalčec Kimberly, Tolley Andrew. J., Tornatore Vincenza, Torres-Orjuela Alejandro, Treutlein Philipp, Trombettoni Andrea, Tsai Yu-Dai, Ufrecht Christian, Ulmer Stefan, Valuch Daniel, Vaskonen Ville, Vázquez-Aceves Verónica, Vitanov Nikolay V., Vogt Christian, Klitzing Wolf von, Vukics András, Walser Reinhold, Wang Jin, Warburton Niels, Webber-Date Alexander, Wenzlawski André, Werner Michael, Williams Jason, Windpassinger Patrick, Wolf Peter, Woerner Lisa, Xuereb André, Yahia Mohamed E., Cruzeiro Emmanuel Zambrini, Zarei Moslem, Zhan Mingsheng, Zhou Lin, Zupan Jure, Zupanič Erik




(Vertaisarvioitu katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A2))